Lär känna Carina

Vem är du? Berätta lite om din bakgrund.

Carina heter jag, är uppväxt i Lidköpings kommun och spenderade stora delar av min uppväxt i mormors hus ute på landet. Hos mormor fanns det alltid så mycket kärlek och det pågick ständiga diskussioner med högt i tak. Att omringa mig med många människor, mycket prat och skratt trivs jag med och syns idag i mitt liv som en föreningsmänniska.

Vilken är den viktigaste segern i Europaparlamentet under mandatperioden?

Det har varit en mandatperiod med många stora framsteg men en fråga som jag följt sedan vi drev igenom den svenska lagstiftningen 1998 är frågan om prostitution. EU har i många sammanhang under så många år haft chansen att säga nej till prostitution, men den chansen har aldrig tagits. Förrän nu, september år 2023. Det är ett historiskt steg.

Varför det viktigt? Ingen kan påstå att de vill arbeta för jämställdhet om man anser att den ena parten (männen) har rätten att köpa den andra parten (kvinnorna). Att arbeta för att minska efterfrågan och att ge stöd till de flickor och kvinnor som utsätts är en fråga om liv och död. Men det är också en fråga som berör fler än kvinnorna i prostitution. Det berör alla kvinnor.

För det handlar om synen på våldsporr, sexuella relationer och kvinnors värde. Attityder som idag leder till våld, trakasserier och otrygghet för så många kvinnor. Attityder som vi måste ändra på.

Vad ville du bli när du blev stor?

Lärare var jag fast besluten vid, och så blev det också..

Vilket är ditt favoritresmål i Europa, och vad är det som du gillar mest med att besöka det?

Toppar gör nog Grekland. Dels för att det är ett land som bjudit på fantastiska upplevelser när jag varit där. Utöver det är det ett otroligt vackert land med många fina möjligheter till fina promenader i naturen. Jag upplever alltid en positiv atmosfär med en oerhört trevlig befolkning och fantastisk mat.

Vad väckte ditt politiska engagemang?

Redan när jag var barn var jag arg över orättvisor. Att se hur även andra barn behandlades olika på grund av hur mycket pengar deras föräldrar har.

Har du någon speciell musik, bok eller film som har inspirerat dig eller som du brukar rekommendera till andra?

Bruce Springsteen, han är en stjärna på musik. Sedan hans första konsert på Ullevi 1985 har jag sett hans konserter varje gång han varit i Sverige.

Kan du dela med dig av en rolig eller minnesvärd upplevelse från din tid som Europaparlamentariker?

Jag skulle säga mina närmsta medarbetare, vi på mitt kontor. Det är sådana stjärnor jag har äran att ha närmast mig som rådgivare och sekreterare. Vi får mycket gjort, tänker lika om vad som är viktigt och det är alltid mycket skratt.

Varför valde du att plugga naturvetenskapliga ämnen efter gymnasiet?

Jag gillade skolan och jag har alltid gillat att lära mig nya saker. Min klassföreståndare på gymnasiet var ekolog, vilket väckte mitt intresse för biologi. Sen insåg jag att det gjorde att jag också var tvungen att läsa kemi, vilket först var en besvikelse men som jag sedan också fastnade för. När jag sedan blev lärare blev jag klassföreståndare för mina gamla klassföreståndares dotter.

Nämn en person du beundrar mycket.

Mormor, min stora förebild i livet.

Vad är den största utmaningen EU står inför just nu?

I de senaste EU-valen har det pratats om ”ödesval”. Att vi ska stå på rätt sida av historien. Att vi ska stå upp för mänskliga rättigheter, demokrati och jämställdhet. Det är värden vi försvarar varje dag, men det är inte värden som är självklara för alla.

När högerextrema och konservativa ges inflytande är det flickors och kvinnors rättigheter som är bland det första som nedmonteras och nedprioriteras. För första gången någonsin backar jämställdheten i världen.

Sverigedemokraterna röstar emot eller lägger ner sina röster kring alla reformer som skulle innebära ett framsteg för kvinnors rättigheter. Samtidigt som de krokar allt mer arm med Polen och Ungern.

Samtidigt som vi ser hur högerpartier närmar sig högerextrema partier allt mer i EU, samma förflyttning som vi sett i Sverige.

Vad är det mest överraskande eller unika som människor kanske inte vet om dig?

Det beror på i vilket sammanhang man lärt känna mig. Eftersom jag verkligen är en föreningsmänniska är politiken en del av mitt liv, men jag lägger också mycket av min tid inom kvinnorörelsen inte minst på Lidköpings lokala kvinnojour Linneán där jag är ordförande. Eller vid fotbollsplanen där jag är ordförande för Lidköpings FK men har också uppdrag i Svenska fotbollsförbundet och Elitfotboll dam. Det innebär också att jag lägger mycket tid som bingoutropare och kokar stora mängder kaffe och korv vid fotbollscuper.

Slutligen, varför ska man rösta på Socialdemokraterna i valet till Europaparlamentet?

För att ha en självklar garant som står upp mot högerextremismen och för demokratin, jämställdheten och mänskliga rättigheter.