Lär känna Erik

Vem är du? Berätta lite om din bakgrund.

Jag är född i Norsjö i Västerbotten och bor idag i Umeå med min fru och mina två söner. Men vem jag är undrar jag själv ofta över.

Vilken är den viktigaste segern i Europaparlamentet under mandatperioden?

Att vi satt igång den gröna omställningen på allvar. Jag har själv bidragit på ett hörn i förhandlingarna för flygets omställning, där vi bland annat tryggat att den svenska skogen ska kunna bidra med hållbara bränslen.

Vad ville du bli när du blev stor?

Jag ville bli vaktmästare på sjukstugan i Norsjö. Det kan jag fortfarande tänka mig.

Vilket är ditt favoritresmål i Europa, och vad är det som du gillar mest med att besöka det?

Skottland känns nästan som ett Norrland i miniatyr. Jag uppskattar skottarnas mentalitet och trivs väldigt bra i Highlands och i Edinburgh.

Vad väckte ditt politiska engagemang?

Jag började på allvar intressera mig för politiken vid kärnkraftsomröstningen 1980, men mitt samhällsengagemang har jag nog burit med mig så länge jag kan minnas.

Har du någon speciell musik, bok eller film som har inspirerat dig eller som du brukar rekommendera till andra?

Louie Armstrongs What a Wonderful World slår aldrig fel för mig.

Kan du dela med dig av en rolig eller minnesvärd upplevelse från din tid som Europaparlamentariker?

Min första stora slutförhandling om det transeuropeiska energinätverket är ett speciellt minne. Med mycket uppfinningsrikedom löste vi de sista knutarna vid 03.30 på morgonen. Jag hade också goda samtal i pauserna med energikommissionär Kadri Simson, vilket några månader senare ledde till att jag fick visa henne mitt kära Västerbotten.

Varför valde du att plugga nationalekonomi?

Jag tyckte alltid att det var så tråkigt att nationalekonomerna satte begränsningar för politiska visioner. För att begripa vad de egentligen sa bestämde jag mig för att själv läsa nationalekonomi. Det visade sig vara så kul att jag så småningom doktorerade i ämnet.

Nämn en person du beundrar mycket.

Någon jag tidigt beundrade och som följt med mig genom livet är kapten Jean-Luc Picard på rymdskeppet Starship Enterprise i Star Trek. Vi behöver fler människor som står upp för sina övertygelser, även i riktiga livet.

Vad är den största utmaningen EU står inför just nu?

Att trygga freden och rädda klimatet. För att lyckas måste vi stärka demokratin, som står på bräckligare grund än på mycket länge.

Vad är det mest överraskande eller unika som människor kanske inte vet om dig?

Jag är en grötrimmare i världsklass. Det brukar jag i och för sig ha svårt att hålla hemligt.

Slutligen, varför ska man rösta på Socialdemokraterna i valet till Europaparlamentet?

Jag är socialdemokrat för att jag vill arbeta för en värld som värdesätter och tar hand om alla. För att bygga ett starkt samhälle behöver vi både skapa resurser och fördela dem rättvist. I vårt Europa arbetar människor och näringsliv för att nå samma mål – att skapa en bättre framtid för oss och för kommande generationer.