Lär känna Heléne

Vem är du? Berätta lite om din bakgrund.

Jag är utbildad lärare, men redan i unga år fångade politiken mitt intresse. Jag har haft förtroendet att ha ledande uppdrag på olika nivåer inom politiken i många år. Lokalt har jag varit kommunalråd i Kristianstad, nationellt har jag haft styrelseuppdrag inom dåvarande SKL och också varit biträdande justitieminister i Stefan Löfvens regering. Sedan 2019 har jag förmånen att arbeta internationellt som Europaparlamentariker. Jag är särskilt stolt över att ha varit ordförande för Socialdemokraterna i Skåne i 10 år.

Vilken är den viktigaste segern i Europaparlamentet under mandatperioden?

Det är under den snart gångna mandatperioden som det historiskt första och största klimatpaketet ”Green Deal” har beslutats. Nu har EU tydliga mål, en klimatlag och ett stort antal lagstiftningar på plats för att få ner utsläppen och skydda vår natur. EU tar ledarskapet för att bli världens första fossilfria kontinent – det är stort!

Vad ville du bli när du blev stor?

När jag var liten ville jag bli ”Fröken i skolan”. Jag uppfyllde mitt mål när jag blev klar med min lärarexamen vid Högskolan i Kristianstad.

Vilket är ditt favoritresmål i Europa, och vad är det som du gillar mest med att besöka det?

Berlin! Berlin för dess historia, kultur och storslagenhet. Berlin är för mig en spännande kontrast till min lilla by Degeberga hemma i Skåne. Min familj besöker Berlin minst en gång varje år!

Vad väckte ditt politiska engagemang?

Jag växte upp i en politiskt engagerad familj och som tonåring på 70-talet, en tid som var starkt präglad av samhällsfrågor, blev det närmast självklart att gå med i SSU. Jag engagerade mig särskilt i miljö- och skolfrågor.

Har du någon speciell musik, bok eller film som har inspirerat dig eller som du brukar rekommendera till andra?

Så svårt att välja! När jag var ung läste jag Vilhelm Mobergs romansvit om fattigsverige, där över en miljon svenskar sökte en framtid på andra sidan Atlanten. Utvandrarna - Invandrarna - Nybyggarna och Sista brevet till Sverige har följt med mig genom åren. En annan bok som jag också läste som ung var ”Kvinnorummet” av Marilyn French – om det feministiska uppvaknandet i USA.

Kan du dela med dig av en rolig eller minnesvärd upplevelse från din tid som Europaparlamentariker?

Ett starkt minne är när jag under ett besök i Washington träffade fantastiska Nancy Pelosi, tidigare färgstark talman i USA:s representanthus. Vilken kvinna och vilket ledarskap – en stor förebild för alla kvinnor!

Varför valde du att plugga till lärare?

Mitt val av utbildning var ett självklart val för mig. Som liten flicka drömde jag om att bli lärare. Som vuxen blev barns uppväxtvillkor viktiga för mig. Jag är därför utbildad lärare vid Högskolan Kristianstad. Jag har också läst Juridisk introduktionskurs vid Lunds universitet.

Nämn en person du beundrar mycket.

Anna Lindh var några år äldre än mig och tidigt blev min förebild när jag som ung kvinna gav mig in i politiken. Jag minns hennes starka politiska engagemang, inte minst för miljöfrågorna. Anna spred alltid glädje och värme runt sig och hade nära till skrattet. Samtidigt var hon alltid påläst och redo för nästa debatt.

Vad är den största utmaningen EU står inför just nu?

De högerextrema krafterna som växer sig allt starkare.

Vad är det mest överraskande eller unika som människor kanske inte vet om dig?

Jag kan köra traktor!

Slutligen, varför ska man rösta på Socialdemokraterna i valet till Europaparlamentet?

Vi lever i en orolig tid. Ryssland bedriver ett fullskaligt invasionskrig i Ukraina. Allt fler får svårare att betala räkningarna när de pressas av höga matpriser och höga räntor. Sprängningar och skjutningar nåt rekordnivåer när brottsligheten eskalerar och blir allt mer brutal. Barn skjuter barn. Det som krävs är gemensamma lösningar med fokus på mer sammanhållning. Vi socialdemokrater är det parti som kan ta det ansvaret.