NYHET

Nu står det klart att Ilan De Basso (S) från Jönköping ersätter Johan Danielsson (S) som Europaparlamentariker. Ilan förväntas officiellt bli ledamot i Europaparlamentet innan årsskiftet.

Under förmiddagen på onsdagen presenterades Ilan De Basso som ny Europaparlamentariker för Socialdemokraterna. Han kliver in efter att tidigare parlamentariker Johan Danielsson (S) utnämnts till minister i Magdalena Anderssons (S) regering.

– Jag känner mig otroligt glad och förväntansfull på uppdraget som Europaparlamentariker. Jag är övertygad om att EU, där nyliberalism, högerextremism och konservatism vuxit sig större, behöver en stark socialdemokrati som fokuserar på hur vi tillsammans kan bygga ett jämlikt Europa som socialt och ekonomiskt håller ihop, säger Ilan De Basso (S).

Ilan är nummer sex på Socialdemokraternas lista till Europaparlamentet och därmed första ersättare. Under valrörelsen 2019 kampanjade han under parollen för demokrati och jämlikhet, mot klyftor och extremism, ett budskap han kommer att ta med sig in i sin nya roll.

– Jag kommer att jobba med frågor som är viktiga för oss socialdemokrater och för vanligt folk. Det handlar om fler trygga jobb, en rättvis klimatomställning och att värna vår demokrati. Det är frågor vi alla socialdemokrater arbetar för, avslutar Ilan De Basso (S).

Ilan De Basso

Bakgrund

Ilan De Basso (S) är uppvuxen i Stockholm och Örebro. Han flyttade till Jönköping i slutet av 90-talet och har bland annat arbetat som utredare, samt på Rädda Barnen och Arbetsförmedlingen. Sedan 2010 är han kommunalråd i Jönköpings kommun där han bland annat ansvarar för utbildning, arbetsmarknad och omsorgsfrågor. Han är ordförande i Koncernstyrelsen Rådhus AB och är ledamot i SKR:s Kultur och Fritidsberedning. Sedan 2013 är han ledamot i Socialdemokraternas partistyrelse.

Ilan De Basso (S) tillträder som Europaparlamentariker efter att Johan Danielsson (S) lämnade parlamentet den 30 november. Ilan kommer att officiellt väljas in i mitten av december.

Kontakt

Alexander Högberg
Pressekreterare
Mobil: +32 471 61 48 61
E-post: alexander.hogberg@ep.europa.eu