NYHET

Carina Ohlsson

Nu är det klart att Carina Ohlsson, 65, från Lidköping tar plats i Europaparlamentet för Socialdemokraterna, som efterträdare till Jytte Guteland som lämnar sin plats efter att hon blivit invald i riksdagen.

Carina Ohlsson, som i årets riksdagsval blev invald i riksdagen för en sjunde mandatperiod, är kanske Sveriges mest erfarna aktiva politiker. Carina Ohlsson har en lång erfarenhet från i stort sett samtliga politiska områden, men med särskilt fokus på jämställdhet och Europafrågor.

– Ett väldigt spännande uppdrag, som jag tar mig an med stor vördnad och respekt. Det är vad jag tänker idag, säger den tillträdande Europaparlamentarikern Carina Ohlsson.

– Har våndats länge men nu har jag beslutat mig. Jag fortsätter mitt politiska liv men från Europaparlamentet. EU-samarbetet är viktigare än någonsin – jämställdhetsarbetet, klimathotet, pandemin och inte minst energikrisen. Vi behöver skapa förutsättningar för nästa generation, en grön och hållbar framtid, säger Carina Ohlsson (S).

Carina Ohlsson ledde, vid sidan av sitt riksdagsuppdrag, den socialdemokratiska sidoorganisationen S-kvinnor under närmare 10 års tid och satte ett starkt avtryck i organisationen. I riksdagsarbetet har bland annat Europafrågorna stått i fokus genom uppdraget som vice ordförande i Europarådets svenska delegation och dessförinnan ledamot av samma delegation i nästan 20 år. Carina Ohlsson har varit både suppleant och ledamot i EU-nämnden och OSSE-delegationen – erfarenheter som kommer komma till god nytta i arbetet som Europaparlamentariker.

Carina Ohlsson har en bakgrund som utbildad ämneslärare och bor i Lidköping med sambo Ingemar och har son med familj i Mölndal.

Carina Ohlsson kommer tillträda sitt uppdrag som Europaparlamentariker i samband med Europaparlamentets kommande session i Strasbourg, då hon formellt blir invald som ledamot av parlamentet. Det är i dagsläget inte klart vilket eller vilka utskott Carina Ohlsson kommer sitta i som Europaparlamentariker.

Som konsekvens av att Carina Ohlsson tillträder som Europaparlamentariker kommer hon att lämna uppdraget som ledamot av Sveriges riksdag, i samband med riksdagens öppnande.

Kontakt

Lars Hagberg, biträdande presschef
E-post: lars.hagberg@ep.europa.eu
Mobiltelefon: +32 495 34 60 10