NYHET

Heléne Fritzon foto: Europaparlamentet

Fritzons (S) tre skarpa krav till COP27

– På förra klimattoppmötet, COP26, var Sverige bäst i klassen i det EU som var ledande och pådrivande i världen. När den nya regeringen nu ökar våra utsläpp med 10% har vi ingen som helst trovärdighet när vi säger att andra borde göra mer. Man kan faktiskt fråga sig varför fossilhögern egentligen var på plats på COP27. Statsminister Ulf Kristersson borde skämmas, säger Heléne Fritzon angående statsministerns närvaro på COP27.

När regeringen backar vill Heléne se konkreta åtgärder där hon tar med sig tre skarpa krav till toppmötet.

1. Fler länder, inklusive EU, måste höja sina klimatlöften under COP27

– Fler länder, inklusive EU, måste höja sina klimatlöften under COP27. EU har alla möjligheter att ligga steget före, men ambitionshöjningarna stoppas i ministerrådet. Frågan om hur EU ska kunna vara pådrivande utan att själva göra sin hemläxa lämnas obesvarad av ministerrådet, säger Heléne Fritzon.

2. Målet om 100 miljarder i klimatfinansiering måste nås nu

– Målet om 100 miljarder dollar i klimatfinansiering måste införlivas för att lindra klimatkrisens påverkan, inte minst för mer utsatta länder. Enligt en rapport från Oxfam släpper miljardärer ut en miljon gånger mer växthusgaser än vanligt folk, samtidigt är det oftare vanligt folk som tar smällen när klimatkrisen blir allt mer påtaglig. Det var inte miljardärerna som stod hemlösa när en tredjedel av Pakistan översvämmades, säger Heléne Fritzon.

3. Tuffare krav om konkreta åtgärder

– COP27 måste leverera tuffare krav om konkreta åtgärder. EU ligger i framkant med vår världsunika utsläppshandel som drastiskt minskar utsläppen. Men vi måste också fasa ut kolkraft, sluta pumpa in pengar i det fossila och stoppa ny omfattande fossil infrastruktur, säger Heléne Fritzon.

– Klimatet har inte tid för svaga förslag och tomma löften. Det kommer att krävas politiskt mod för att få stopp på klimatkrisen. Låt årets klimattoppmöte bli mötet där vi går från ord till handling, avslutar Heléne Fritzon.

Fakta

Heléne Fritzon (S) valdes till Europaparlamentariker 2019 och sitter i Europaparlamentets miljöutskott. Heléne kommer att delta på COP27 tillsammans med den europeiska socialdemokratiska gruppens delegation från Europaparlamentet.

Kontakt

Alexander Högberg, pressekreterare
Mobil: +32 471 61 48 61
Epost: alexander.hogberg@ep.europa.eu