NYHET

Efter S krav: Svenska gängvåldet tas upp i Europaparlamentet

Sverige befinner sig i ett nationellt nödläge och det ställer krav på politiken att samlas. Därför har vi svenska socialdemokrater i Europaparlamentet krävt och fått igenom att situationen ska tas upp i Europaparlamentet.

Exempelbild

Europaparlamentet kommer nästa vecka under sessionen i Strasbourg att diskutera hur det europeiska arbetet mot organiserad brottslighet kan stärkas, med anledning av det dödliga gängvåldet i Sverige, detta efter krav från Socialdemokraterna i Europaparlamentet.

– Det brutala och råa gängvåld vi ser i Sverige har en tydlig koppling till Europa. Därför har vi svenska socialdemokrater begärt och fått till stånd en utfrågning av EU-kommissionen om insatser i kampen mot organiserad brottslighet, säger Helene Fritzon (S).

– Sveriges samarbete med våra europeiska grannländer är helt avgörande, säger Heléne Fritzon (S).

Den eskalerade situationen med gängbrottslighet och våld i Sverige kan inte lösas med enskilda förslag dränkta i politisk taktik och prestige.

Vi har en situation där barn skjuter barn. Det finns nog ingen svensk förälder som inte känner en klump i magen över den utveckling som nu sker i Sverige. Skjutningar, sprängningar och narkotika letar sig ned i åldrarna och in i människors vardag, säger Heléne Fritzon (S).

Presskontakt

Tobias Öhgren, pressekreterare
+32 475 85 20 33
tobias.ohgren@ep.europa.eu